.........................................ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία στην Ελλάδα. Ελληνικός Πολιτισμός


«Όποιος ελεύθερα συλλογάται συλλογάται καλά», Ρήγας Φεραίος Βελενστινλής

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Χαράλαμπος Μπούρας: 1933-2016 - Έφυγε από την ζωή ο αναστηλωτής της Ακρόπολης

mpouras.jpg

Χαράλαμπος Μπούρας: 1933-2016
Συντάκτης: Παρή Σπίνου


Επί τέσσερις δεκαετίες αφιερώθηκε στην αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης. Σπουδαίος επιστήμονας, πρωτοπόρος, άνθρωπος με ευγένεια και ήθος, ο Χαράλαμπος Μπούρας έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Παρασκευή στις 2 μ.μ. στο Α' Νεκροταφείο της Αθήνας.
«Ο θάνατός του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην επιστημονική κοινότητα και όχι μόνο», αναφέρει το συλλυπητήριο μήνυμα του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά και του προσωπικού τού υπουργείου.
«Το έργο με το οποίο ταυτίστηκε και στο οποίο αφιερώθηκε ήταν η αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης, αρχικά ως μέλος της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως και από το 1985 ως πρόεδρός της. Η συμβολή του στην αναστήλωση των μνημείων υπήρξε καθοριστική. Εισήγαγε ποιοτικά και επιστημονικά κριτήρια και αρχές σχετικά με τις αναστηλώσεις των μνημείων, όπως η αρχή της αναστρεψιμότητας, η ανάγκη τεκμηρίωσης και η διεπιστημονική προσέγγιση στις επεμβάσεις κ.ά.».
Αρχιτέκτων μηχανικός, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και κάτοχος δύο διδακτορικών διπλωμάτων, ο Χαράλαμπος Μπούρας είχε ειδίκευση στη μελέτη και την αναστήλωση μνημείων τόσο της κλασικής αρχαιότητας όσο και της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου.
Η Ακρόπολη ήταν το έργο ζωής του, ωστόσο η συμβολή του ήταν καθοριστική και σε πολλά άλλα μνημεία, όπως η Στοά της Βραυρώνας -που αποτελεί ορόσημο στις αναστηλώσεις στον ελλαδικό χώρο-, το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, το τέμπλο του καθολικού της Νέας Μονής Χίου, η διαμόρφωση της τράπεζας της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά κ.ά.
Γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1933, μεγάλωσε στη Χίο και σπούδασε αρχιτεκτονική στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Ιστορία της Τέχνης στο Παρίσι. Διετέλεσε καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής αρχικά στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Υπήρξε μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για 25 χρόνια, μέλος της διοικητικής επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη και του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου της Ακρόπολης.
Μεταξύ των δημοσιεύσεών του περιλαμβάνονται: «Βυζαντινά σταυροθόλια με νευρώσεις» (1965), «Η αναστήλωσις της στοάς της Βραυρώνος» (1967), «Ελλαδική ναοδομία κατά τον 12ο αιώνα» (2002), «Βυζαντινή και μεταβυζαντινή αρχιτεκτονική στην Ελλάδα» (2006). Το Μουσείο Μπενάκη τού αφιέρωσε το βιβλίο «Για τον Χαράλαμπο Μπούρα», ενώ ο Μπάμπης Τσόκας σκηνοθέτησε το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «Χαράλαμπος Μπούρας. Ο Ανθρωπος, ο Επιστήμων, ο Δάσκαλος».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τελευταίο αντίο στον Δ. Μαρωνίτη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου